Monday, July 30, 2012

Islam itu indah

Posted by sarihah sauly at 5:54 AM 0 comments
bismillahirrahmanirrahim...

sempena bulan ramadhan yang mulia ini, cik sari nak kongsi sedikit ilmu akhirat yang mungkin kita sering kali alpa dalam meniti kehidupan ini *chewahh.. ayat berdakwah sikit.. :)


cik sari terbaca artikel ini dengan ucapan subhanallah.. betapa terharunya dengan kebesaran Allah yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang terhadap hamba-hambanya terutamanya kita, umat terakhir, umat Nabi Muhammad SAW. Allahuakhbar!!.  sama-sama kita renungkan agar dapat perbaiki iman dalam diri kita nanti.. :)



6 perkara Allah sembunyikan :

Allah SWT selesai menciptakan Jibrail as dengan bentuk yang cantik, danAllah menciptakan pula baginya 600 sayap yang panjang , sayap itu antara timur dan barat (ada pendapat lain menyatakan124, 000 sayap). Setelah itu Jibrail as memandang dirinya sendiri dan berkata:


'Wahai Tuhanku, adakah engkau menciptakan makhluk yang lebih baik daripada aku?.'


Lalu Allah swt berfirman yang bermaksud.. 'Tidak'


Kemudian Jibrail as berdiri serta solat dua rakaat kerana syukur kepada Allah swt. dan tiap-tiap rakaat itu lamanya 20,000 tahun.


Setelah selesai Jibrail as solat, maka Allah SWT berfirman yang bermaksud. 'Wahai Jibrail, kamu telahmenyembah aku dengan ibadah yangbersungguh- sungguh, dan tidak ada seorang pun yang menyembah kepadaku seperti ibadat kamu, akan tetapi di akhir zaman nanti akan datang seorang nabi yang mulia yang paling aku cintai, namanya Muhammad.' Dia mempuny-ai umat yang lemah dan sentiasa berdosa, sekiranya mereka itu mengerjakan solat dua rakaat yang hanya sebentar sahaja, dan mereka dalam keadaan lupa serta serba kurang, fikiran mereka melayang bermacam-macam dan dosa mereka pun besar juga. Maka demi kemuliaannKu dan ketinggianKu, sesungguhnya solat mereka itu aku lebih sukai dari solatmu itu. Kerana mereka mengerjakan solat atasperintahKu, sedangkan kamu mengerjakan solat bukan atas perintahKu.'


Kemudian Jibrail as berkata: 'Ya Tuhanku, apakah yang Engkau hadiahkan kepada mereka sebagai imbalan ibadat mereka?'


Lalu Allah berfirman yang bermak! sud. 'Ya Jibrail, akan Aku berikan syurga Ma'waa sebagai tempat tinggal...'Kemudian Jibrail as meminta izin kepada Allah untuk melihat syurga Ma'waa.Setelah Jibrail as mendapat izin dari Allah SWT maka pergilah Jibrail as dengan mengembangkan sayapnya dan terbang, setiap dia mengembangkan dua sayapnya dia boleh menempuh jarak perjalanan 3000 tahun, terbanglah malaikat jibrail as selama 300 tahun sehingga ia merasa letih dan lemah dan akhirnya dia turun singgah berteduh di bawah bayangan sebuah pohon dan dia sujud kepada Allah SWT lalu ia berkata dalam sujud:


'Ya Tuhanku apakah sudah aku menempuh jarak perjalanan setengahnya, atau sepertiganya, atau seperempatnya? 'Kemudian Allah swt berfirman yang bermaksud. 'Wahai Jibrail, kalau kamu dapat terbang selama 3000 tahun dan meskipun aku memberikan kekuatan kepadamu seperti kekuatan yang engkau miliki, lalu kamu terbang seperti yangtelah kamu lakukan, nescaya kamu tidak akan sampai kepada sepersepuluh dari beberapa perpuluhan yang telah kuberikan kepada umat Muhammad terhadap imbalan solat dua rakaat yang mereka kerjakan.... .'Marilah sama2 kita fikirkan dan berusaha lakukan... Sesungguhnya Allah S.W.T telah menyembunyikan enam perkara iaitu :


1- Allah S.W.T telah menyembunyikan redha-Nya dalam taat.

2- Allah S.W.T telah menyembunyikan murka-Nya di dalam maksiat.
3- Allah S.W.T telah menyembunyikan nama-Nya yang Maha Agung di dalam Al-Quran.
4- Allah S.W.T telah menyembunyikan Lailatul Qadar di dalam bulan Ramadhan.
5- Allah S.W.T telah menyembunyikan solat yang paling utama di dalam solat (yang lima waktu).
6- Allah S.W.T telah menyembunyikan (tarikh terjadinya) hari kiamat di dalam semua hari.




p/s : moga cik sari dan kawan-kawan memperbanyakkan ibadah lebih-lebih lagi di bulan mulia ini. selamat beramal sahabat ! (:

*artikel di atas dicopy paste dari insan yang soleh.. :)

jazakallah khair.. :)


Tuesday, July 24, 2012

Posted by sarihah sauly at 9:23 AM 0 comments
bismillahirrahmanirrahim...

alhamdulillah.. syukur kerana Allah masih beri peluang kat cik sari untuk menyambut bulan penuh rahmat, Ramadhan alMubarak kali nie. Rasanya belum terlambat untuk cik sari ucapkan selamat berpuasa untuk semua umat islam di seluruh pelusuk dunia. moga ibadah-ibadah yang kita lakukan untuk kali ini lebih dirahmati oleh Allah SWT. amin ya rabbal alamin...



rutin harian dibulan puasa cik sari nie still tak berubah dari ramadhan-ramadhan yang lepas. cik sari masih sibuk tolong my mom siapkan tempahan biskut raya. tapi kali nie cik sari terpaksa ulang-alik every weekend dari dungun ke kuala terengganu sebab sem nie cik sari wat short course untuk subjek managerial economic.
yer.. memang penat.. tapi, lepas raya boleh shopping sakan dengan duit yang cik sari dapat kan.. *agak-agak kat mane plak family cik sari nak bercuti.. hehehe.. =____='

oklah..setakat nie dulu cik sari mampu menaip.. lenguh plak jari-jemari cik sari.. hehehe.. *macam la banyak sangat die taip..kuikuikui... :P 

selamat beribadat semua.. :)
jazakallah khair~~


 

The Laugh and Cry of Me Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review