Saturday, March 19, 2011

:: i NeEd mOrE TiMe::

Posted by sarihah sauly at 12:27 AM 0 comments

hmm....
 i just want to say that i need more time to be like i wannabe....
masih dalam perjuangan....
moga Allah kuatkan semangat untuk teruskn perjuangan without any problem...
amin..... sorry entry kali nie agak ringkas... :)

p/s:: perjuangan kali nie btol2 serius... :)

Tuesday, March 15, 2011

:: saya maafkan kmoo::

Posted by sarihah sauly at 8:05 AM 0 comments

salam teman.....

entry kali nie x brape nk serius sgt.. actually i'm not so well today....
migrain is coming... huhuhu....
ok, kali nie sari nk mnulis tentang kemaafan...
mesti semua org kat dunia nie thu ape mksud perkataan "maaf"...
sbnrnya perkataan nie sgt penting dlm kehidupan...

ok.. now kta ckp tntng ayat "saya maafkn kamoo"... 
dalam kehidupan seharian, kita akn jumpa dengan pelbagai org dengan pelbagai ragam... setiap org juga tak pernah lari dri wt kesalahan da kesilapan.. selagi kita bergelar seorang manusia, we will always do mistakes..
semua tu asam garam sebuah kehidupan.. tapi selagi kita sedar kesalahan kita, kita mampu bertaubat atau meminta maaf... sepatutnya lafaz "Astaghfirullah" sentiasa basah di bibir kita.... hanya itu yg wt kita sedar kita masih kekurangan menjadi seorang hambaNya....

sari nak kaitkan entry kali nie dengan kehidupan seharian kita... sebagai seorang student , kita x lari dri menjalinkan persahabtan ngan kawan2...
x kisah la dri course yg sama atau x... kadang2 kita tak sedar bahawa kawan kita  terasa dengan setiap patah perkataan yang keluar dari mulut kita. andaikan dalam satu situasi, korang ngan kawan korang bertelagah pendapat tentang sesuatu. then, kawan korang tanpa berfikir apa2, dia tengking korang untuk menegakkan pendapat dia.. depan orang yang ramai pulak tu... time tu macam2 yang terbit dalam fikiran korang kan... hanya satu yang dapat menolong kita pada saat tu... astaghfirull... sbut kn bnyk kali...
memang agak perit nk terima perbuatan kwn korang tu.. tp korang akan tenang bila terdetik di hati korang.. "saya maafkan kmoo"...

bkn utk buat baik apatah lagi nak berlagak baik.. cuma korang akan menjadi lebih baik.. walaupun perasaan kamu mungkin akan terluka sedikit... tapi, sekurang2 nye kamu telah berjaya lari dari bisikan syaitan.. ingat, marah adalah sifat syaitan.. perasaan marah ibarat api kecil yg sedang membakar di dalam hati.. hanya air yg mampu meredakn perasaan tu... so, ingat la Allah bnyk2...

selalu  la gunakan perkataa "saya maafkan kmoo"... ia adalah stu cara utk menjauhi dri dri berdendam...
sesungguhnya, dendam itu tak beri apa2 kebaikan selain dari menjadikan hati seseorang tidak tenang....

p/s: kemaafan adalah salah satu keindahan....

Monday, March 14, 2011

::pilihan keluarga...::

Posted by sarihah sauly at 7:22 AM 3 comments
td lecturer entrepreneur aku ade ungkit sal pasangan hidup.. pendek kte perkahwinan la...
msti heran kan cne subject entreprenuer bleh tetibe ckp sal kwin..
hehe.. sbnrnye ktaorg tnye pndangan die untuk kos yg terbaik utk kitaorg further study in degree..
ckp2 punye ckp punye ckp... die pun ckp la.. "its ok if after this (grad diploma) you want to get married..
but u need continue your study.. its important in your life.."
then, die pun sbutla.. perkawinan terbaik ialah pasangan pilihan keluarga... 
beliau nsiht yg kalu xde restu family, prkhwinan xkn pergi jauh...
myb akn ade bnyk mslh.. aku pun da nmpak  banyk bukti yg mnyokong statement tu..
hmm... aku pun terfikir la... btol jgk ape yg encik ckp...

so, dengan rela hati, lpas da capai semua impian aku..
ble da abis blajar...
aku akn suh my mom cri jdoh utk aku...
bak kata Encik Adlan (lect.entreprenuer)  lbh barokah.. hehe... ^__^

p/s: family come first.... :) 

Saturday, March 5, 2011

:: mood::

Posted by sarihah sauly at 11:14 PM 0 comments

salam ahad kt smua kwn2... (ayat skema..)

entry kali nie sari nk bercerita sikit tentang mood....
sari percaya smua org ade mood yg pelbagai kn...
marah, sedih, kcewa, penat, malas.... dan macam2 lagi la... now, sari nk ceritakan sesuatu yg mungkin korang x nampak wlaupun sudah jelas kesannya... sari akn terangkn stu persatu...

ok, now, sari bg contoh... biasanya kjadian nie berlaku dikalangan kita ngan kwn2.... tiap kali kita bngun pagi, kita akan menunaikan solat subuh dan mnyerah diri pada Ilahi.. segala roh dan jasad kita akan bersatu mnyembah pada penciptaNya.... tapi pernah tak korang alami keadaan dimana kawan korang awal2 pagi da bad mood...
yer, sari tak nafi kan semua orang ada masalah masing2.. tapi tak salahkan kalau tiap pagi kita hadiahkan satu senyuman yang manis untuk kawan seperjuangan dgn kita...

sari percaya pada satu knyataan yang mnyatakan mood di pagi hari akan memberi kesan kepada kita di sepanjang hari.. katakanlah korang awal2 pagi lagi da bad mood.. so, x mustahil semua benda yang korang buat pada hari itu semua tak kena. memang betol ape yg tersirat dihati akan terpapar disebalik wajah. termasuk jugak mood.. kalau la tiap pagi asyik bad mood.. nk marah2 orang, orang kat sekeliling kita pun akan menyampah.. kalau korang tak percaya, korang tnyalah kawan2 disekeliling korang... sari jamin akan ada yang mnyampah bila korang asyik "buat muka"...

setiap pagi adalah permulaan untuk kita melangkah ke hari baru. Allah pun mnyuruh kita mulakan segala perbuatan dengan mnyebut Bismillah.. tak perlu nk merungut atau nak marah2 kalau ada benda yang belum settle pada hari semalam.. apa salahnya maafkan kesalahan kawan dan mulakan hidup baru pada hari baru...
semua pihak akan dapat untung..hati pun senang...

so,sari sentiasa berpesan kepada dri sari supaya hilangkan segala mood yang tidak baik. hanya Allah yang dapat membantu setiap hambaNya.. setiap pagi tidak ada salahnya kalau kita sedar di awal pagi, kita sedekahkan senyuman pada roomate kita... lepas tu, kepada kawan2 kita... senyuman lbih berharga dari segalanya... korang pun buatla bnda yg sma jgk k...


p/s:: walaupun senyuman tak jadikan pemiliknya kaya raya. tapi ia dapat tenangkan hati insan yang melihatnya.... :)

Thursday, March 3, 2011

::DoSa sEMaLaM::

Posted by sarihah sauly at 9:09 PM 2 comments


bila direnung, ditenung, berfikir dan terfikir.... da bnyk sgt dosa yg kita wat kan...
sama ada sengaja atau x sengaja.. sedar atau x sedar....
pernah tak kita terfikir kesusahan dan kesedihan yg kita dapat adalah 
dari kesan dosa2 smlm yg kita pernah lakukan...

tak dinafikan bila kita hidup dalam stu masyarakat, mesti ade bnyak perkara yang kita wat
yg org lain x suke atau ape yg org lain wat, kita x suke... contohnye mcm nie la...
dlm kalangn kawan2 x mustahil kita akn mngumpat tentang kwn yg lain.. bab kata org lelaki
tu jela kje yg dak pompuan bleh wat....
kadang2 kita mesti ade rasa tak puas hati pada seseorang.. sama ada die kwn kita or sebaliknya..
then. utk menghilangkan rse tidak puas hati kita, kita mesti mngadu and mngata someone tu kt 
org ketiga... hmm... so, automatically..dosa telah tercipta.... and mungkin, pada masa yg sama kita x sedar 
yang kita telah lakukan dosa yang sama pada setiap hari... 
mmg smua dosa tu tak nampak.. intangible...

sedangkn kita sudah ade tempat yang teguh untuk mngadu...
pada tuhan yg maha Esa... hanya Dia yg sentiasa mndengar...
hnya Dia tempat kita bersandar ketika keletihan sepnjang hari...

semua org not perfect kn... sari jugak wt dosa yg sma macam mnusia lain.. 
kalau duk sorang2.. sari akan termenung....
kadang2 terfikir.. banyaknya dosa yg sari wt sepanjang hidup nie...
sgt2 bnyk... btapa rendahnya dri ini di hadapan Allah swt...

InshaAllah.. sari ingin mnjadi insan yg diredhai Allah...
sama ada di dunia dan akhirat... Amin ya rabbal alamin....



p/s:: perjalanan hidup sgt sukar..hanya insan yg sabar dan tabah sahaja mampu mngorak langkah hingga ke destinasinya...
 

The Laugh and Cry of Me Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review